keskiviikko 27. tammikuuta 2016

Osa 41: Enkelit tehtävineen


Tutkielma enkeleistä ja heidän tehtävistään 
Lefa 27.1.2016

Copyright siten, että kopioitaessa tämä on kopioitava joko kokonaan tai ei lainkaan.

 
Enkeli (kreik. ãngelos, hepreaksi מלאך, malach, merkitsee: lähettiläs, viestintuoja) on Raamatun mukaan Elohimin tahdon ilmoittajana esiintyvä taivaallinen henkiolento. Sana ei ilmaise olemusta ja luontoa vaan virkaa ja tehtävää.

Kirkkauden henkiolentojen joukossa taivaalliseen hierarkiaan kuuluvat myös kerubit ja serafit, jotka kuuluvat hierarkian yläpäähän. Kumpiakin on neljä. Kerubeilla on laaja hallintoalue taivaissa ja Serafit ylistävät lakkaamatta Yehowah Elohimia ja Karitsaa, Yeshuaa. En käsittele heitä tässä, vaan voit tutkia heitä lähemmin esim. seuraavasta linkistä: https://fi.wikipedia.org/wiki/Enkeli


Minkä nimisiä enkeleitä Raamattu ja VT:n Apogryfikirjat mainitsevat?

Arkkienkelit


- Heitäkin on seuraavat neljä: Mikael, Gabriel, Rafael ja Lucifer (tai seitsemän, tai useampi?).

- Arkkienkeli Mikael (Mika'El (hepreaksi מיכאל,"Kuka on niin kuin EL?")).
Taivaan kirkkauden sotajoukon ylipäällikkö.

- Arkkienkeli Gabriel (Gavri'El (hepreaksi גבריאל, tarkoittaen: "Elohimin mies". Kirjaimellisesti nimi on "EL on sankarini" tai "EL on mieheni")). Hänen tehtävänään on hyvien sanomien tuonti.

- Arkkienkeli Rafael (Rafa'El (hepreaksi רפאל, tarkoittaen: ”Elohim on parantanut”)). Tunnetaan Tobiaksen kirjassa eräänä suojelusenkelinä. Saattaa viitata ihmeparantamistehtäviin(?)

- Arkkienkeli Lucifer (kreik. Lucifer, (hepreaksi הילל, heylel / hay-lale: ”Valontuoja”)). Hän yritti taivaassa vallankumousta ja hänet karkoitettiin korkeasta asemastaan Eedenin paratiisissa. Muuttui pimeyden henkiruhtinaaksi nimeltä Saatana (hepreaksi שטן, saw-tawn, ”Vastustaja, vihamies”).

Yleisen käsityksen mukaan Lucifer onnistui ennen Aadamin ja Eevan langettamista, langettamaan valheiden avulla puolelleen myös 1/3-osan kaikista taivaan henkiolennoista ja enkeleistä.


Eräitä muita enkeleitä, joihin Raamatussa viitataan

- Enkeli palavassa pensaassa: Ehyeh Asher Ehyeh (Minä Olen, tai: Tulen Olemaan). Oletan silti hänen olleen itse Yehowah Elohimin Poika, Yeshua(?), vaikka häntä nimitetään tuossa Raamatunkohdassa enkeliksi.

- Enkeli, jonka kanssa Jaakob paini matkallaan luvattuun maahan: Pele. hepreaksi פלא, tarkoittaen: ”Ihmeellinen”. Hän sanoi tuon nimen Jaakobin kysymykseen: ”Mikä on nimesi?” Tämän enkelin kohdalla lienee myös kyse Yehowah Elohimin Pojasta, Yeshuasta(?)

- Suojelusenkeli: Jokaiselle ihmiselle on erityinen suojelusenkeli, joka näkee alati taivaallisen Isämme kasvot. Hän on välittäjäenkeli ja puolustajamme kaikkea pahaa vastaan. Matt. 18:10.


Eräitä muita tunnettuja enkeleitä, joita Raamatussa ei kaikkia mainita

Barachiel (varjeleva, siunaava),  
Jehudiel (ylistää EL:iä),  
Sariel (parantaja, Qumranin teksteissä),  
Uriel (Elohimin tuli, EL on valkeuteni. Löytyy esim. Apogryfikirjoista). 

Myös näitä neljää enkeliä on perinteisesti pidetty seitsemään arkkienkeliin kuuluviksi sen jälkeen kun Lucifer menetti asemansa.

................
(Koottu googlaamalla kriittisesti arvioiden useista eri lähteistä)

PS. Mainittakoon, että minulla on muutamia kokemuksia kirkkauden enkelin kohtaamisesta elämäni syvimmissä kriisitilanteissa ja kerralla sain nähdä useamman enkelin, jotka kuuluivat taivaalliseen sotajoukkoon.

Olen jopa paininut pimeyden enkelin kanssa, joka yritti kuristaa minut ollessani erämaakämpässä lukemassa Raamattua ääneen läpi vuonna 1973 talvella. Siksi tiedän, ettemme todellakaan ole yksin edes silloin, kun niin luulemme!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti