keskiviikko 18. lokakuuta 2017

Osa 53 - Kristityn suhde raamatullisiin juhliin

Miten kristittyjen tulee suhtautua Vanhan Testamentin mukaisiin ja vain juutalaisille säädettyihin juhliin?  
Kotikokous, pidetty 14.10.2017
 

Johdanto: Lukija voi ihmetellä valitsemaani aihetta. Syy valintaani on tämä: Monia kristittyjä viedään kuin pässejä narusta jos kaikenlaisten juhlien viettoon. He eivät aavista siinä piilevää vaaraa: He alkavat ehkä uskoa, etteivät kelpaa taivaaseen ilman noiden juhlien viettoa.

Saat lisäinfoa ja tarkemman kuvauksen kyseisistä juhlista seuraavasta blogikirjoituksestani:
https://kristinuskon-perusteita.blogspot.fi/2012/03/osa-10-raamatulliset-juhlat.html
Luettelo Mooseksen lain mukaisista raamatun juhlista:

- Sapatti (Shabbat) eli juutalaisen viikon 7. pv. Sitä tulee viettää nykyisin gregoriaanisen ajanlaskun mukaan perjantai-illan auringonlaskusta lauantai-illan auringonlaskuun, 
- Esikoislyhteen heilutusjuhla (Omer Shabbat). Kenties Pääsiäisviikon ke-illasta to-iltaan(?),
- Pääsiäinen (Pesah) (juutalaisen kalenterin Nisan-kuun 14. pv.), 
- Happamattoman leivän juhla (Chag Ha'matsot). Heti Pääsiäisen jälkeen, 15.-21. Nisan-kuuta),
- Ensisadonjuhla eli Sadonkorjuujuhla eli Helluntai (Shavuot), 
- Pasuunansoitonjuhla (Zichron Truah) on ikään kuin alkusoittona seuraavalle juhlalle:, 
- Suuri sovituspäivä (Jom Kippur),  /// Ainoa, jolloin jokaisen on paastottava (3. Moos. 23:29)
- Lehtimajanjuhla eli Lehvämajanjuhla eli Sadonkorjuujuhla (Shukkot). 
 (3.Moos.23:1-44 ja 2.Ms. 12:14-20)

Juhlien rikkomisesta on säädetty erikseen ankarat rangaistukset, jopa kuolemanrangaistus sapatin vieton rikkomisesta. (3. Moos. 31:14). Itse vietän tätä lepopäivää, mutta ihan muista syistä. *)

*) Opetan, että kristityn on hyvä levätä juuri tuona päivänä viikottain. Hänen ei pidä kuitenkaan tehdä siitä itselleen vanhurskautumiskeinoa. Yeshua HaMashiach on ainoa vanhurskautemme. Huom. Me kristityt emme saa rikkoa tahallamme muutenkaan 10:tä käskyä, joihin myös sapattikäsky kuuluu. On selvää, etteivät esim. poliisit, eivät sairaanhoitajat, eivätkä teollisuusvartijat voi viettää sapattia lepopäivänään kuin vain satunnaisesti. 

Juutalaisuuteen kuuluu myös neljä paastoaikaa vuosittain jakeen Sak. 8:19 mukaan. Seuraava askel kristittyjen orjuuteen johdattamiseksi lieneekin opettaa heidät paastoamaan noina aikoina(?)

Paavalin vakavat varoitukset kristityille

Paavalin Galatalaiskirjeen 5. luku alkaa sanoilla: >>Vapauteen HaMashiach vapautti meidät. Pysykää siis lujina, älkääkä antako uudestaan sitoa itseänne orjuuden ikeeseen.<<
Sitten hän varoittaa pakanuudesta kristityiksi kääntyneitä miehiä lihan ympärileikkauksesta siten, että jos he niin tekevät, ovat he velvoitettuja täyttämään koko Mooseksen Lain! Varoitus huipentuu
jakeeseen Gal. 5:4 >>Te olette joutuneet pois HaMashiach’sta, te, jotka tahdotte Lain kautta tulla vanhurskaiksi. Te olette langenneet pois armosta.<<

Paavali kirjoitti Roomalaiskirjeessä seuraavan vapauttavan opetuksen: (Room. 10:4)
>>Sillä HaMashiach on Lain loppu, vanhurskaudeksi jokaiselle, joka uskoo.<<Ainoa Uuden Liiton kansalle säädetty juhla

Uuden Liiton kansalle säädetty ainoa juhla on Adonain Pyhä Ehtoollinen. Sen viettoa ei ole sidottu aikaan, eikä paikkaan. Sitä voi viettää aralla tunnolla milloin haluaa, yksin tai yhdessä ja milloin vain sen vietto itse kullekin uskovana kastetulle sopii! 
(1. Kor. 11:23-32)
 

Kristittyjen vapaus valita juhlintansa 

Uuden Liiton pyhillä on täysi vapaus itse valita, mitä raamatullisia juhlia he viettävät. Perustan tämän näkemykseni samaan jakeeseen Gal. 5:1, jossa Paavali varoitti kristittyjä nimenomaan väärin perustein viettämästä Mooseksen Lain mukaisia juhlia. 
- Itse vietän vain viikkosapattia ja Adonain Pyhää Ehtoollista. 
 
1000-vuotisen rauhan ajan juhlat


Uskon useimpien raamatuntutkijoiden kanssa, ettei siirtyminen 1000-vuotisen rauhan aikaan voi olla kaukana, vaikka sitä ennen tuleekin vielä 7-vuotta kestävä ylen ankara ahdistuksen ja vihan aika. Luemme Raamatusta jakeen Jes. 66:23>>Joka kuukausi uudenkuun päivänä ja joka viikko sapattina kaikki ihmiset tulevat ja kumartuvat minun eteeni, sanoo Yehowah.<< 

Löydämme noista jakeista kaksi Vanhan Testamentin mukaista juhlaa, joita kaikki ihmiset velvoitetaan juhlimaan 1000-vuotisena rauhan aikana. Niiden lisäksi silloin tullaan viettämään myös seuraavaa juhlaa jakeen Sak. 14:16 mukaan: 
>>Mutta jäljelle jääneet niistä kansoista, jotka hyökkäsivät Jerusalemia vastaan, kulkevat vuosi vuodelta sinne ylös kumartamaan Kuningasta, Yehowah Tzva'otia, ja viettämään lehvämajan juhlaa.
<<

Seuraavissa jakeissa 17-19 mainitaan, että niille maan sukukunnista, jotka eivät silloin tule Lehtimajanjuhlille, ei anneta sadetta eli he joutuvat nälänhätään ja puutteeseen!

PS. On tärkeää huomioida, että kaikki nuo 1000-vuotisen rauhan ajan juhlat ovat
silloin pakollisia ja ellei niitä vietetä, niin siitä seuraa rangaistus! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti