torstai 11. maaliskuuta 2021

Osa 65 - Kuka on ainoa tosi YHWH Elohim?


Kristityt ovat aina pohtineet:
"Kuka on YHWH Elohim?"


  Teen tämän tutkielman siksi, että olen hänen suuresta armosta kohdannut hänet kasvotusten ja oppinut tuntemaan hänet ainoana ihmisiä rakastavana taivaallisena Isänä ja siksi tahdon kertoa hänestä muillekin.

  Käytän hänestä vain hebrealaisten Pyhien Kirjoitusten mukaisia erisnimiä, koska hän on itse ne sellaisina ilmoittanut valitulle kansalleen ja kieltänyt heitä käyttämästä hänestä muita erisnimiä. (Miika 4:5)

  Me kaikki apostoliset kristityt olemme hänen valittujaan ja kuulumme hänen kansaansa jopa hänen perheväkeensä. (1. Piet. 2:9)

  Syynä tähän on se, että kaikilla hänen ilmoittamillaan erisnimillä on vain hebrean kielessä tarkoin kerrottu kielitieteellinen merkitys, mikä muilla kielillä olevista korvikenimistä puuttuu.
Lisäksi muilla kielillä olevat korvikenimet saattavat olla heimojumalien tai peräti langenneiden enkelien nimiä!

  YHWH Elohimilla 
on erään toisen tutkielmani mukaan ainakin 21 erisnimeä. Tässä alla linkki: 
  
 
Kristinuskon perusteita: Osa 4: Taivaan Isän erisnimistä (kristinuskon-perusteita.blogspot.com) 

  Hänestä ja hänen persoonastaan on laadittu useita uskontunnustuksia ja teologisia määritelmiä. En käsittele tässä niitä, vaan perustelen oman käsitykseni hänestä useilla Raamatun jakeilla kopioiden ne Tanakh'ista ja Brit Chadashah'sta eli VT :sta ja UT:sta. Silloin emme ole ihmisten opetusten tai oppirakennelmien varassa, vaan luotettavan Raamatun Pyhien Kirjoitusten varassa. 

Onko hän yksi vai onko heitä monta?

  Nimi Elohim, hebreaksi אֱלהִים on maskuliinimuoto ja se on monikkomuoto. Sen etuliite El on yksikkömuoto. Kun laitan sen eteen erisnimen YHWH (hebreaksi יהוה), niin se määrää, että kyse on yhdestä ainoasta persoonasta. Käytän erisnimestä YHWH pidempää erisnimeä Yehowah *), kuten useimmat  karaiittijuutalaiset, koska he perustelevat tuon nimen mielestäni hyvin **).
Jotkut muut tahot käyttävät hänestä nimeä Yahweh jne. 

*) Strong's Hebrew käyttää hänestä muotoa Jehovah, mutta se on englanniksi lausuttuna ongelmallinen esim. kirjaimen J virheellisen lausumisen vuoksi.
Strong's Hebrew Search: Jehovah (biblescan.com)

**)
Tässä videossa karaiittijuutalainen 
Melech ben Ya'aqov perustelee Yehowah erisnimen oikean kirjoitus- ja lausumistavan: 
The Name of Elohim (God): Yehowah or Yehovah? - YouTube
(Hän erehtyi laittamaan yhtäläisyysmerkit erisnimille Elohim ja God.) 

   Suomenkielisissä Raamatuissa Yehowah Elohim on käännetty erisnimeksi Herra Jumala, mutta kuten edellä mainitsin on minulla perusteltu syy olla käyttämästä hänestä tätä nimeä.

  Lukijaa saattaa ihmetyttää se, että keskityn näin paljon näihin erisnimiin. Raamattuni hyvin tuntevana tiedän sen, mikä merkitys Luojamme useilla erisnimillä on. Siksi en liikaa painota niiden merkitystä. Hänen lukuisat erisnimensä kuvastavat hänen erilaisia ominaisuuksiaan ja hänen sisäistä olemustaan. Samoin nimen Yeshua HaMashiach HaNotzri merkitys on selkeä.

  Seuraavaksi otan yhden kohdan VT:sta ja toisen UT:sta osoittaakseni sen, että YHWH Elohim on yksi, eikä ole ketään hänen vertaistaan!

1) Ensimmäinen 10:stä käskystä Mooseksen kautta: 2. Moos. 20:2-3
>>
2. "Minä olen YHWH, sinun Elohimisi, joka vein sinut pois Egyptin maasta, orjuuden pesästä. 3. Älä pidä muita jumalia minun rinnallani.<<

2) Adonai Yeshuan antama todistus Isästään, YHWH Elohimista: Joh. 17:3
>>
Mutta tämä on ikuinen elämä, että he tuntevat sinut, joka yksin ***) olet totinen ****) Elohim, ja hänet, jonka sinä olet lähettänyt, Yeshua HaMashiach'n.<<

***) Kreikk. monos / adj., adv. yksin, ainoa

****) Kreikk. aléthinos / Adj. tosi, totuudellinen, aito, oikea

Kreikan kielessä Elohimista käytetty sana ho Theos
viittaa ihan oikein yksikön 3.:en persoonaan.

  Jakeen Joh. 17:3 mukaan on vain yksi ainoa, oikea Elohim, jolla hän viittaa YHWH Elohimiin, jonka tunteminen yhdessä Yeshua HaMashiach'n tuntemisen kanssa johdattaa ihmisen ikuiseen elämään. Meidän tulee siis tuntea henkilökohtaisesti kaksi eri ikuista ja täydellistä persoonaa: Isän ja tämän Pojan voidaksemme periä ikuisen elämän! 


💖💖💖
  YHWH Elohim on sisäiseltä olemukseltaan TÄYDELLINEN RAKKAUS! Hänen esikoispoikansa, rakas Vapahtajamme Yeshua HaMashiach osoitti sen alistumalla Hänen tahtoonsa ja kuolemalla syntiuhrikaritsana myös sinun puolestasi Golgatan ristillä!
💖💖💖



Miksi niin moni sekoittaa
Isän ja
 Pojan toisiinsa?

  Mielestäni suurin syy on liian vähäinen Raamatun opetusten tuntemus ja sen lisäksi heitä johtaa harhaan monet ihmisten laatimat oppirakennelmat. 
Asiaa ei selvennä sekään, että eräät kohdat UT:sta tulkitaan virheellisesti edellä olevista syistä johtuen. 

  Otan tähän selvennykseksi muutaman virheellisesti tulkitun UT:n kohdan:

a) Jakeet Joh. 1:1-2

>>
1. Alussa oli Sana. Sana oli Elohimin luona, ja Sana oli EL *****).
2. Hän oli alussa Elohimin luona.<<


*****) Jakeissa viitataan Vapahtajaamme Adonai Yeshuaan, joka oli alussa Isä Elohimin luona. Käytän sen vuoksi tässä sanana monikollisen Elohim-sanan yksikkömuotoa EL, enkä muotoa Elohim, koska se sotisi räikeästi kielioppia vastaan. Muutoinhan hän olisi ollut itsensä luona, mutta sitä ei jae-yhteys tarkoita. Tämä ilmenee seuraavasta UT:n kohdasta, jossa Adonai Yeshua rukoilee Isäänsä seuraavasti:

b) Joh. 17:4-5 

>>4. Minä kirkastin sinut maan päällä, täyttäen työn, jonka sinä annoit minun tehtäväkseni,
5. ja nyt, Isä, kirkasta sinä minut luonasi sillä kirkkaudella, joka minulla oli sinun luonasi, ennen kuin maailma olikaan.<< 

c) Näin Adonai Yeshua vastasi Filippukselle, joka pyysi sanoen: "Näytä meille Isä, niin me tyydymme." Joh. 14:9.

>>
Yeshua sanoi hänelle: "Näin kauan aikaa minä olen ollut teidän kanssanne, etkä sinä tunne minua, Filippus! Joka on nähnyt minut, on nähnyt Isän. Kuinka sinä sitten sanot: 'Näytä meille Isä'?<<
 
  Tässä on kyse YHWH Elohimin kuvan näkemisestä, sillä Adonai Yeshua, Korkeimman Poika, on lihaan tulleena Elohimina Isänsä kuva! Isää itseään ei ihminen voi nähdä lihan ja veren muodossa, mutta Pojan voi. Se selviää jakeesta Hebr. 1:3.

>>Poika on Elohimin kirkkauden säteily ja hänen olemuksensa kuva, ja hän ylläpitää kaikkea sanansa voimalla. Toimitettuaan puhdistuksen synneistä hän on istuutunut Majesteetin oikealle puolelle korkeuksissa.<<

d) Adonai Yeshua sanoi israelilaisille kerran näin ja siitäkös mekkala nousi: Joh.10:30.

>>
Minä ja Isä olemme yhtä.<< 

Ei hän sanonut: "Minä ja Isä olemme yksi ja sama persoona!"
Jaetta selventää edellinen jae (Joh. 10:29), jossa Adonai Yeshua sanoi näin:

>>
Minun Isäni, joka on heidät (valitut ihmissielut) minulle antanut, on suurempi kaikkia, eikä kukaan voi ryöstää heitä minun Isäni kädestä.<<

  Koska näitä väärin tulkittuja kohtia on niin monta, niin laitan vielä muutaman kohdan joista ilmenee selkeästi Isän ja Pojan olevan eri persoonia, jotka myös eroavat toisistaan esim. tehtäviensä puolesta:

- Isä on täydellinen, 
ihmissilmille näkymätön ja ikuisesti kuolematon, jolla on rajaton yksinvalta kaiken olevaisen ylitse. (Matt. 5:48, 1. Tim. 1:17, Jes. 40:28, Ps. 115:3 ja Dan. 4:32)

- Poika tuli täydelliseksi oltuaan kuuliainen Isäänsä kohtaan hamaan ristille kuolemiseen asti! (Fil. 2:5-11 ja Hebr. 2:10)

- Poika on saanut Isältä ikuisen elämän. Poika puolestaan antaa ikuisen elämän kaikille, jotka ovat hänelle kuuliaisia. (Joh. 6:57 ja 17:2)

- Poika työskentelee toisena Ylipappina Melkisedekin järjestyksen mukaan Isänsä edessä, rukoillen häntä aina meidän valittujensa puolesta, jotka Isä on hänelle antanut. (Ps. 110:4, Hebr. 6:20, Room. 8:34 ja Hebr. 7:25)

- Me olemme Yeshua HaMashiach'n omaisuutta ja Yeshua HaMashiach on YHWH Elohimin omaisuutta. (1. Kor. 3:23)

- Elämme kaiken ennalleenasettamisen aikaa. Kun kaikki on lopulta ennalleen asetettu ja kun Isä on alistanut kaikki valtaistuimet ja herraudet taivaissa ja taivasten taivaissa Poikansa vallan alle, alistetaan Poikakin Isänsä vallan alle, että Isä Elohim olisi kaikki kaikissa. (1. Kor. 15:28)

- - -

  Alussa kerroin kohdanneeni YHWH Elohimin kasvoista kasvoihin. Se tapahtui Stadin ydinkeskustassa vuonna 1971. Kyse oli tietenkin siitä, että hän ilmestyi minulle ihmishahmoon verhoutuneena, sillä jos hän olisi ilmestynyt minulle koko kirkkaudessaan olisin palanut heti tuhkaksi!

  Voit lukea tuosta kohtaamisesta seuraavasta linkistä:


Elämässäni toteutuneita Raamatunkohtia : Osa 4: YHWH:n kohtaaminen, upotuskaste ja ennusuni

Lopuksi kaksi aiheeseen sopivaa kristillistä laulua, ensimmäinen Isästä ja toinen hänen Pojastaan, joka on ilmoittanut meille Isän Rakkauden: 

Leif Lindeman - Isälle - YouTube

The Mighty One of Israel - YouTube


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti