lauantai 29. kesäkuuta 2013

Osa 27: Mitä TOIVO Raamatussa merkitsee?


Johdanto

Kun olin uskossani nuori, tuotti minulle vaikeuksia tajuta seuraavien Uuden Liiton Kirjoituksissa (ULK) esiintyvien sanojen hengelliset tarkat merkitykset: usko, toivo ja rakkaus. Erityisen vaikea oli tuo ’toivo’! Ehkä se johtui siitä, että mielsin sen liian helposti henkilökohtaisiin toiveisiini, joiden toteutuma-% on kohdallani ollut aika heikko, koska olen toivonut etenkin nuoruudessani turhia asioita. Kun tutkimme ULK:ssa niitä asiayhteyksiä, joissa tuo sana toivo esiintyy, niin saamme asiaan lisävalaistusta ja lisää toivoa :)

Sanan ’toivo’ esiintyminen Raamatussa

A) Se löytyy Vanhan Liiton Kirjoituksista (VLK) muodoissa ’toivo + toivonsa’ 23 kertaa ja niistä se esiintyy positiivisessa merkityksessä 12 kertaa. 
- Otan niistä esiin arvoitukselliset ja varoittavat esimerkit:
a) Jer. 14:8-9. 8. Sinä Israelin Toivo, sen Vapahtaja ahdingon aikana, minkä tähden sinä olet kuin muukalainen maassa, kuin matkamies, joka poikkeaa majaan vain yöpyäksensä? 9. Minkä tähden sinä olet kuin tyrmistynyt mies, kuin sankari, joka ei voi auttaa? Ja kuitenkin sinä olet meidän keskellämme, YHWH, ja me olemme otetut sinun nimiisi; älä meitä jätä. (Selvä Messias-ennustus!)
b) ) Jer. 14:17 Israelin Toivo, sinä YHWH! Kaikki, jotka sinut hylkäävät, joutuvat häpeään. "Jotka minusta luopuvat, ne kirjoitetaan tomuun. Sillä he ovat hyljänneet elävän veden lähteen, YHWH:n." (Tuokin on selvä Messias-ennustus!) 
- Sitten otan positiiviset ja lohduttavat esimerkit: 
a) Ps. 33:18 Katso, YHWH:n silmä valvoo niitä, jotka häntä pelkäävät ja panevat toivonsa hänen laupeuteensa, 
b) Ps. 147:11 YHWH mielistyy niihin, jotka häntä pelkäävät, jotka panevat toivonsa hänen armoonsa. 

B) Se löytyy ULK:sta 21 kertaa muodoissa ’toivo + toivonsa’ ja niistä positiivisessa merkityksessä 19 kertaa. 
– Koska negatiiviset esimerkit niistä ovat vain sielullisia toiveita, niin otankin esille seitsemän positiivista merkitystä: 
a) Room. 5:1-2. 1. Koska me siis olemme uskosta vanhurskaiksi tulleet, niin meillä on rauha Elohimin kanssa Adonai Yeshua HaMashiach’n kautta, 2. jonka kautta myös olemme uskossa saaneet pääsyn tähän armoon, jossa me nyt olemme, ja meidän kerskauksemme on Elohimin kirkkauden toivo.
b) Room. 5:5 ”… toivo ei saata häpeään; sillä Elohimin rakkaus on vuodatettu meidän sydämiimme Pyhän Hengen kautta, joka on meille annettu.” 
c) Room. 8:24 Sillä toivossa me olemme pelastetut, mutta toivo, jonka näkee täyttyneen, ei ole mikään toivo; kuinka kukaan sitä toivoo, minkä näkee? 
d) Hebr. 6:19 Se toivo meille on ikään kuin sielun ankkuri, varma ja luja, joka ulottuu esiripun sisäpuolelle asti, 
e) Matt. 12:21 Ja hänen (Yeshuan) Nimeensä pakanat panevat toivonsa.
f) 1. Piet. 1:3 Ylistetty olkoon Adonai Yeshua HaMashiach'n Elohim ja Isä, joka suuren laupeutensa mukaan on uudestisynnyttänyt meidät elävään toivoon Yeshua HaMashiach'n kuolleistanousemisen kautta,
g) 1. Kor. 13:13 Niin pysyvät nyt usko, toivo, rakkaus, nämä kolme; mutta suurin niistä on rakkaus. 

Sanan ’toivo’ merkityksen yhteenveto

Edellä luetun perusteella voimme havaita useita eri seikkoja tuon sanan merkityksestä. Meidän toivonamme on myös persoona, jota Jeremia kutsui nimellä Israelin Toivo. Hän on Messiaamme Adonai Yeshua HaMashiach ja Hän on meidän Elävä toivomme! Yleisin merkitys sanalle 'toivo' lienee se, että toivo on annettu meille lohdutukseksi ja että taivaallinen Isämme ja Vapahtajamme Adonai Yeshua pyrkivät sen avulla vahvistamaan meitä uskonkilvoituksessamme niin, ettemme lannistuisi niissä ahdingoissa, joita tämä syvälle syntiin langennut ja turmeluksen valtaan joutunut maailma meidän tiellemme alati tuo! 

Toivo synnyttää meissä rohkeutta ja antaa voimaa kestää vaikeissakin tilanteissa. Mielenkiintoista on myös se, että ’toivo’ on valittu kolmen tärkeimmän täällä ajassa pysyvän hengellisen ’tukipilarin’ joukkoon. Se tulee pysymään täällä ajassa elämämme loppuun asti. Ajan rajan tuolla puolen emme enää tarvitse ’uskoa’ emmekä ’toivoa’, sillä siellä uskomme on jo muuttunut näkemiseksi ja toivomme on muuttunut todellisuudeksi, mutta rakkaus säilyy ajan rajan tuolla puolenkin, koska se on täydellistä! HalleluYah!

Lopputoteamus

Ollessani vuoden 1977 alussa äärimmäisessä uskonkoetuksessa vieraalla maalla ja kovassa pakkasessa lähes keskiyöllä kaukana asutuksesta ja rahattomana, ei minulla ollut muuta ulospääsyä siitä, kuin rukous. Huokasin sydämessäni Vapahtajalleni sanoen: ”Tämä on toivotonta!” Silloin kuulin Pyhän Hengen hiljaiset sanat sydämessäni: ”Aabrahamkin toivoi siinä, missä ei toivoa ollut…” (Vapaasti lainattu jakeesta Room. 4:18). Silloin minussa syntyi ’elävä toivo’, menin moottoritien varteen, liftasin ja sain kyydin ja kaiken mitä suureen hätääni tarvitsin! 
- Kyydin antanut mies ajoi minut rautatieasemalle, osti matkalipun makuuvaunusta ja antoi ruokarahankin! Voit lukea siitä lähemmin linkistä: 
http://toteutuneita.blogspot.fi/2013/01/osa-20-useita-uskonkoetuksia-1977.html 


Saakoon elävä toivo Yeshuassa rohkaista ja vahvistaa sinua uskonkilvoituksessasi tänäänkin!

Ps. Voit kommentoida tähän alle, mitä kysymyksiä ja ajatuksia lyhyt tutkielmani sinussa herätti? Vastaan kaikkiin asiallisiin palautteisiin :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti